Nedostatok omega 3: príznaky, delenie, štruktúra

Mami, ocko, a prečo sa tomu hovorí zrovna takto? V určitom detskom veku ide o častú otázku, na ktorú ale rodič len ťažko hľadá odpoveď. Poďme sa teda pozrieť, čo povedať v prípade, že sa dieťa spýta na omega-3. Ako vznikol názov „omega-3“, čo to je a aké môže mať nedostatok omega-3 príznaky? Tieto otázky vás už nikdy neprekvapia.

Nedostatok omega 3: príznaky, delenie, štruktúra

Omega-3 sú tuky, ktoré neškodia

Keď počujeme slovo „tuky,“ možno si väčšina z nás vybaví niečo, čomu by sme sa radšej mali vyhnúť. V skutočnosti sú tuky nedeliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Ale ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Navyše, nie všetky tuky sú rovnaké. Zatiaľ čo niektoré by sme skutočne mali mať na tanieri výnimočne, pravidelný príjem iných je dôležitý pre mnoho telesných funkcií. A práve medzi nich patria omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré si naše telo nedokáže samo vyrobiť, a preto ich musíme získavať z potravy.

Názov omega-3 napovie nielen chemikom

Omega-3 mastné kyseliny majú svoj názov vďaka špecifickej chemickej štruktúre. Pre lepšie pochopenie sa musíme pozrieť na zloženie mastných kyselín. Každá mastná kyselina má dlhý reťazec atómov uhlíka spojených medzi sebou jednoduchými alebo dvojitými väzbami. Čo je na omega-3 mastných kyselinách také zvláštne? Je to práve ich dvojitá väzba a jej umiestnenie ovplyvňujúce, ako tieto mastné kyseliny v našom tele pôsobia.

Názov omega-3 odkazuje na polohu tejto dvojitej väzby v štruktúre molekuly. 

„Omega“ je posledné písmeno gréckej abecedy a v prípade mastných kyselín označuje pozíciu prvej dvojitej väzby od konca reťazca – konkrétne od posledného uhlíkového atómu, ktorý sa označuje ako „omega“. Pri omega-3 mastných kyselinách sa prvá dvojitá väzba nachádza tri atómy uhlíka od konca reťazca. Práve preto „3“. 

ALA, DHA, EPA – ako sa v tom vyznať?

Keď hovoríme o omega-3 mastných kyselinách, je vhodné zdôrazniť, že existujú rôzne typy týchto mastných kyselín. Tie sa líšia hneď v niekoľkých ohľadoch. 

1. Chemická štruktúra

Zatiaľ čo kyselina alfa-linolenová (ALA) patrí k jednoduchým formám omega-3, v prípade kyseliny eikosapentaénovej (EPA) a dokosahexaénovej (DHA) ide o zložitejšie a pre telo lepšie využiteľné formy omega-3.

2. Zdroje v jedálnom lístku

Jednoduché omega-3 je možné doplniť vďaka ľanovému semienku i vlašským orechom. Pre dostatok EPA a DHA je ale potrebné siahnuť po živočíšnych zdrojoch, konkrétne tučných rybách ako losos, tuniak alebo makrela.

3. Vplyv na organizmus

Uvedené typy omega-3 sa líšia aj v tom, čo je pre organizmus najdôležitejšie: vo svojich účinkoch. Zatiaľ čo kyselina alfa-linolenová (ALA) prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, v prípade kyseliny eikosapentaénovej (EPA) sú účinky širšie s tým, že najväčšie množstvo telesných funkcií pozitívne ovplyvňuje kyselina dokosahexaénová (DHA). Tá nielenže, rovnako ako EPA, prispieva k normálnej činnosti srdca, hladine triglyceridov v krvi a krvného tlaku, ale zároveň napomáha normálnej činnosti mozgu a zraku. 

Aké má nedostatok omega-3 príznaky?

Príznaky nedostatku omega-3 sa neukážu hneď. Ak ale omega-3 na tanieri dlhodobo chýbajú, môže dôjsť k ovplyvneniu funkcií, ku ktorým omega-3 pozitívne prispieva. A to tak v dospelom, ako aj v detskom veku. V prípade detí, ktoré nemajú v jedálnom lístku prirodzene dostatok zdrojov omega-3 môže byť vhodné ich doplnenie formou výživových doplnkov s vyváženým zložením prispôsobeným ich potrebám. 


Zdroj:

https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32012R0432 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa