Pýtate sa: Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D a ako ho doplniť?

Vitamín D je stále zaujímavou témou a mnoho ľudí chce poznať odpovede na otázky typu „Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D,“ alebo „Ako jednoducho získať vitamín D z jedálneho lístka“. Nielen spomínanou problematikou sa zaoberá tento článok.

Pýtate sa: Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D a ako ho doplniť?

Dostatočný príjem vitamínu D je dôležitý hneď z niekoľkých dôvodov. Prispieva k vstrebávaniu niektorých minerálov, pomáha udržiavať kosti zdravé, a navyše podporuje normálnu svalovú funkciu i prácu imunitného systému.

Kam nechodí slnko, tam chodí lekár

Kto by nepoznal rozprávku o Lotrandovi a Zubejde? Slnko je podstatné pre naše zdravie – psychické i to fyzické. Okrem iného preto, že náš organizmus má schopnosť syntetizovať vitamín D v koži vďaka UV žiareniu. Prečo má teda väčšina z nás napriek tomu vitamínu D nedostatok? Pretože to, koľko vitamínu D môžeme takto získať, záleží na mnohých faktoroch:

  • veku,
  • ročnom období,
  • dennom čase,
  • zemepisnej šírke,
  • množstve melanínu (respektíve pigmentácii kože),
  • veľkosti ožiarenej plochy,
  • používaní krémov blokujúcich UVB žiarenie.

Jedálny lístok pomôže tam, kde lúče nestačia

Naša republika patrí ku krajinám, ktorej obyvatelia sa, čo sa týka vitamínu D, iba na slniečko spoľahnúť nemôžu. V potravinách sa pritom vitamín D vyskytuje vo väčšom množstve skôr vzácne. Zo živočíšnych zdrojov sú tým najbohatším tučné ryby. Tie by sme mali mať v jedálnom lístku 2-krát týždenne – väčšina z nás ale toto výživové odporúčanie nespĺňa. 

Z medzinárodných dát vyplýva, že zatiaľ čo českí chlapci vo veku 7 až 9 rokov prijmú jedálnym lístkom priemerne 2,7 μg vitamínu D za deň, vo Švédsku to je 5,1 μg a v Nórsku dokonca 6,4 μg. 

Medzi ďalšie potraviny obsahujúce vitamín D patrí mäso, vajcia, prípadne mliečne výrobky. Vegetariáni a tí, ktorí dávajú prednosť rastlinným zdrojom, by mali mať na tanieri často huby – jedinú rastlinnú zásobáreň bohatú na vitamínu D. 

Koľko μg vitamínu D je v 100 g

… rýb – až 40 μg; 

… vajec – až 4 μg; 

… húb – až 13 μg;

… syra – až 0,3 μg;

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D?

Aj keď môžeme získať vitamín D zo slniečka aj z jedálneho lístka, väčšina z nás ho napriek tomu neprijíma dostatok. Dôvodov môže byť hneď niekoľko. 

  1. Malý príjem z UV žiarenia.
  2. Nízka konzumácia potravín bohatých na vitamín D.
  3. Niektoré zdravotné stavy ovplyvňujúce trávenie a vstrebávanie tukov.

Nech už je nedostatok vitamínu D spôsobený chýbajúcimi zložkami v potrave, poruchami alebo pobytom mimo slnko, so zvýšením jeho príjmu pomôžu jednoducho výživové doplnky s vysokým obsahom vitamínu D. K dispozícii sú varianty pre deti, aj pre dospelých. 


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1131-vitamin-d


OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa