Vitamín D3. Pre deti aj v jednoducho použiteľnej forme

Uvažujete o vitamíne D3 pre deti? Skvelá voľba! Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika do kostí a zubov a má pozitívny vplyv na imunitný systém. Aj keď ho môžeme získať zo slnka alebo z jedálneho lístka, mnoho z nás ho má napriek tomu nedostatok. A deti navyše patria k skupinám, ktoré potrebujú vitamínu D skôr viac než menej.

Vitamín D3. Pre deti aj v jednoducho použiteľnej forme

Nie je mnoho vitamínov, ktoré by si dokázalo naše telo vytvoriť samo. Vitamín D k nim síce patrí, pretože v organizme vzniká z prohormónov D2 a D3, to ale neznamená, že ho máme dostatok. 

Vitamín D3 – pre deti je možné voliť výživové doplnky určené priamo pre nich 

V detstve dochádza k rýchlemu rastu kostry a kostné tkanivo sa neustále obnovuje a pretvára. Preto je dôležité, aby jedálny lístok detí obsahoval dostatok vápnika, minerálu, ktorý je hlavnou zložkou kostí i zubnej skloviny.

Vedeli ste, že sklovina je najtvrdšou a najodolnejšou časťou ľudského tela?

Vápnik sám o sebe ale nestačí. Vstrebávanie vápnika tam, kde je ho najviac treba, podporuje vitamín D. Aj ten pomáha udržiavať normálny stav kostí a zubov. Vitamín D pritom môžu deti doplniť aj pomocou výživových doplnkov vyrobených s ohľadom na ich potreby. A to vrátane jednoduchého prehĺtania, príťažlivého obalu a bez nepríjemnej pachuti alebo zápachu.

5 najčastejších chýb pri príjme vitamínu D

1. Jeme ho málo.

Vitamín D môžeme získať veľmi dobre zo živočíšnych zdrojov, kde sa vo forme D3 nachádza napríklad vo vajciach, mliečnych výrobkoch alebo rybách – z tých je najlepšie siahnuť po pstruhovi dúhovom alebo lososovi. Vitamín D je možné nájsť aj v rastlinných zdrojoch, konkrétne hubách. Potom ale už nejde o vitamín D3, ale o vitamín D2. 

2. Držíme sa predsudkov.

Skvelým zdrojom vitamínu D3 sú ryby. Mnoho z nás si ale stále (či už z vlastnej skúsenosti alebo počutia) pamätá na to, ako deti museli jesť lyžice rybieho tuku. Preto sa boja vyskúšať novšie formy, pomocou ktorých je možné získať extra dávku vitamínu D3, moderne balené výživové doplnky. Na trhu sú k dispozícii aj výživové doplnky s vitamínom D určené priamo pre deti.

3. Užívame výživové doplnky na lačno.

Vitamín D je rozpustný v tukoch. To znamená, že jeho vstrebávanie je závislé od prítomnosti tukov v potrave. Užívanie vitamínu D na prázdny žalúdok alebo spolu s potravinami s nízkym obsahom tukov môže znížiť jeho vstrebávanie. Preto je vhodné užívať výživové doplnky spolu s mliečnymi výrobkami, orechmi, semienkami, avokádom alebo olivovým olejom.  

4. V lete spoliehame na slniečko.

Pravdou je, že vitamín D si naše telo dokáže vytvoriť aj zo slnečného žiarenia, konkrétne z prohormónu D3. Množstvo získaného vitamínu D ovplyvňuje napríklad vek, pigmentácia, zemepisná šírka alebo používanie krémov s UV faktorom. A u väčšiny z nás ani v lete slniečko ako zdroj na doplnenie vitamínu D3 nestačí.

Ak máme následkom slnečného žiarenia prebytky vitamínu D, začne dochádzať k ich samovoľnému rozkladaniu. Predávkovania vitamínom D zo slniečka sa tak báť nemusíte.

5. Vitamín D užívame nepravidelne alebo v nesprávnom dávkovaní. 

Užívanie vitamínu D nepravidelne alebo v nesprávnych dávkach môže ovplyvniť jeho účinnosť. Zároveň je vhodné pamätať na to, že deti patria k skupinám, ktoré môžu mať vyššiu potrebu vitamínu D. Preto je vhodné voliť pre nich také výživové doplnky, ktoré sú prispôsobené ich potrebám.


Zdroje: 

https://www.dietaryguidelines.gov/resources/2020-2025-dietary-guidelines-online-materials/food-sources-select-nutrients/food-sources 

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/vitamin-d/

https://www.nzip.cz/clanek/1131-vitamin-d

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa